Почетна | Новости | Декада на ромите

Декада на ромите

Големина на фонт: Decrease font Enlarge font
image

Од 16.05.2012 год. во поликлиниките Горче Петров и Шутооризари почна со работа канцеларија на Ромски Здравствени Медијатори, како дел од проектот ДЕКАДА НА РОМИТЕ.Овој проект е подржан од Министерството за Здравство, ХЕРА И ИООМ,

се со цел за подобрување на здравствениот и социјалниот статус на Ромската популација во Република Македонија.

Работата на ромските здравствени медијатори ја опфака здравствената заштита,, социјалната заштита и административната работа.

Нивна цел е да го потпомогнат процесот на пристап до здравствените услуги, да ја промовираат превентивната здравствена заштита, давање на информации на институции и процедуре од социјалната заштита, па се до обезбедување на лични и здравствени документи кај ромската популација на ниво на општина.

Канцеларијата ке работи претпладне, секој работен ден од 7.30 до 15 часот, со тоа што медијаторите секојдневно дел од работното време ке го поминуваат на терен  помегу Ромите.

  • email Email на пријател
  • print Принт верзија
  • Plain text Само текст
Фотогалерија
image

ПЗЗ Центар

Слики од ПЗЗ Центар