Почетна | Новости | ЗАПОЧНУВА АКЦИЈА ЗА ПРЕВЕНЦИЈА ОД ТОПЛОТО ВРЕМЕ "ТОПЛОТЕН БРАН" ЈЗУ ЗДРАВСТВЕН ДОМ НА СКОПЈЕ - СКОПЈЕ

ЗАПОЧНУВА АКЦИЈА ЗА ПРЕВЕНЦИЈА ОД ТОПЛОТО ВРЕМЕ "ТОПЛОТЕН БРАН" ЈЗУ ЗДРАВСТВЕН ДОМ НА СКОПЈЕ - СКОПЈЕ

Големина на фонт: Decrease font Enlarge font
image

Почитувани, Ве известуваме дека по четвртти пат во рамките на Програмата „Здравје за сите“ на Министерството за здравство, а во соработка со Здравствен дом-Скопје, на 07 јули, започнува акцијата за превенција од топлото време "Топлотен бран".

Во град Скопје секој ден ќе бидат  поставени  пунктови за бесплатни превентивни прегледи, на прометни локации низ градот, како што се парковите и плоштадите.

Распоредот на пунктовите е организиран на тој начин што секој ден ќе има еден статичен пункт во Центар-локација на Кејот на Вардар (зад Владата) и по два мобилни кои се распоредени во општините во градот Скопје со однапред предвидена динамика:

18:30 до 21:30  

18:30 до 21:30  

18:30 до 21:30  

18:30 до 21:30  

18:30 до 21:30  

ПЕШАЧКИ  МОСТ

ПЕШАЧКИ  МОСТ

ПЕШАЧКИ  МОСТ

ПЕШАЧКИ  МОСТ

ПЕШАЧКИ  МОСТ

ЃОРЧЕ ПЕТРОВ

КАРПОШ

ЦЕНТАР

ЧАИР

ГАЗИ БАБА

ДРАЧЕВО

АЕРОДРОМ

БУТЕЛ

КИСЕЛА ВОДА

ШУТО ОРИЗАРИ

 

Прегледите ќе се вршат секој ден, вклучувајќи и сабота и недела (освен празник) во периодот од 18:30 до 21:30 часот

На пунктовите, граѓаните од медицинските лица ќе се информираат за заштита од високите температури, ќе добиваат препораки за здрави животни навики (и ке се мери крвен притисок, како важен ризик-фактор за кардиоваскуларни заболувања и ке дава  соодветен медицински совет.

Во текот на акциите на граѓаните ке им се дава освежување (овошје) и ке им се дели печатен материјал во форма на брошури за превенција од топлотни бранови.

  • email Email на пријател
  • print Принт верзија
  • Plain text Само текст
Фотогалерија
image

ПЗЗ Центар

Слики од ПЗЗ Центар